Escriptura dramàtica
Escriure, inventar! és escapar del determinisme i de l’aculturació. Ser-ne conscient dels seus efectes, si més no. La producció escrita ens permet, a més, i no sóc amiga de la hipèrbole, contribuir a la dignitat humana, perquè com apunta el filòsof J.A. Marina, l’ètica ha de ser la justificació, motor i finalitat de qualsevol creació.
L’objectiu primer del taller serà el de facilitar recursos amb els que incentivar i entrenar l’escriptura dramàtica en les i els alumnes. Com motivar, impulsar, fer escriptura.
Per tal efecte, no oferirem simplement un llistat de disparadors o exercicis pràctics dirigits. Orfes, però, de reflexions al voltant del que suposa escriure.
Conseqüentment, el curs exposa, o apunta, com assolir el codi escrit i la composició de text (la competència textual); reflexions al voltant de diferents tècniques pedagògiques amb les que dur a terme o fer immersió en la pràctica d’escriptura; teoria i recursos d’escriptura; reflexions sobre la correcció dels textos o què fer amb els escrits dramàtics una vegada elaborats i corregits.
En qualsevol cas, per accionar en tercers l’interés per l’escriptura -en aquest cas la dramàtica-, he de fer una recomanació, prou obvia en qualsevol cas:
Prèviament o paral·lela a invertir energia en fomentar l’escriptura entre l’alumnat, s’ha de motivar i fomentar, necessàriament i indispensable, l’interés per la lectura.
Sense lectura no hi ha escriptura. Difícilment gaudirem escrivint si abans no hem gaudit llegint. Difícilment escriurem bé si no som bons lectors. I és probable que sense conèixer els mecanismes d’anàlisi d’allò que es llig, difícilment puguem analitzar el que un mateix escriu.
A més, i donat que el nostre objectiu és el de l’escriptura dramàtica, no només haurem de llegir, sinó veure teatre. Assistir regularment al teatre. Crear grups de visita, organitzar excursions.
I finalment, per completar el procés: dramatitzar, posar en peu allò que han escrit els alumnes.
Perquè el text dramàtic té eixa “missió”, la de ser representat, la qual cosa ens ajudarà a assolir:
a. L’interés per l’expressió escrita.
b. El desenvolupament de l’expressió corporal, plàstica, creativa que proporciona fer teatre, i a través d’uns textos propis!
c. L’entrenament i assimilació d’emocions i valors, com l’autoestima o l’empatia.
Tenim molt a dir, a fer, amb la creació escrita, perquè, com ens descobreix la filòsofa Beatriz Preciado, l’escriptura és una tecnologia de producció de veritats, i de subjectivitat.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir