III Jorn. de Teatre i Educació als Museus

Ancient Hands, Stencil Paintings, Rio Pinturas Canyon, Cave of the Hands, Patagonia, Province of Santa Cruz, ArgentinaDIA: 14 i 15 de novembre de 2014

LLOCMuVIM

DESTINATARIS: professorat de tots els nivells educatius, animadors socioculturals, mediadors de museus i tota persona interessada en els temes de la formació artística.

 Coordinador: Antoni Navarro

Organitzen: MuVIM i Postgrau de Teatre en l’Educació de la Universitat de València.

Col·laboren: CEFIRE de València, Espacio Inestable i Avecteatre i Educació.

INSCRIPCIÓ i CONFIRMACIÓ AL CEFIRE DE VALÈNCIA.

INSCRIPCIÓ PER A PÚBLIC EN GENERAL: FITXA D’INSCRIPCIÓ PÚBLIC EN GENERAL.

 

RESUM:  

“És evident que res d’allò relacionat amb  l’art és evident”  Teodoro Adorno

 Si partim de la idea com deia Adorno que és evident que res de tot allò relacionat amb l’art és evident, hem d’arribar a la conclusió que ens calen eines de mediació entre l’obra artística (entesa aquesta en el seu sentit més ample, des d’un objecte o quadre d’un museu fins a una dansa o una obra teatral) i el receptor. La formació dels usuaris de la cultura hauria de passar per tant, per un procés d’alfabetització artística que comprendria des de “veure art” fins, com no podria ser d’altra manera, a “fer art”.

A través de l’apreciació i valoració de l’obra artística es desenvolupen moltes capacitats del subjecte receptor (espectador, visitant del museu, assistent a un concert). En aquestes jornades posarem l’èmfasi en com l’art és un espai per al desenvolupament personal i social de l’individu. Sobretot si tenim en compte, com diuen els experts en creativitat, que l’obra d’art més completa que realitzem al llarg de la nostra vida és la construcció de nosaltres mateixos.

Mitjançant les tècniques dramàtiques podem arribar a nivells més alts de comprensió i apropiació de les obres artístiques atès que aquestes són un llenguatge total i posen en relació al receptor amb l’obra d’art i, sobretot, propicien la relació entre receptors.

Per últim, emmarcarem aquestes propostes des del “Teatre Museu” una modalitat del “Teatre Aplicat” que implica als visitants dels museus en activitats dramàtiques per millorar la seua experiència durant l’estada al museu. Recorre als jocs i simulacions teatrals amb fins educatius, informatius i d’entreteniment. En general, aquesta tasca és realitzada per actors professionals, que representen un personatge -o personatges- tot utilitzant la narrativa dramàtica. El TM es refereix tant a la representació teatral d’una obra als museus com a la utilització de qualsevol de les múltiples tècniques dramàtiques.

Divendres

Dia 14 Divendres de novembre de 2014

Lloc: saló d’actes del MuVIM

 17:30 h. Recepció i inscripció a les III Jornades de Teatre i Educació als Museus. “L’educació social i emocional per mitjà de l’art”

ACCIÓ:  porteu un objecte que per a vosaltres  tinga un valor evocador i que desitjaríeu compartir. Activitats de social networking coordinades per Domingo Ferrandis i Pilar Ortega en col·laboració amb l’alumnat del “Postgrau de Teatre en l’Educació”

* FLASHMOB PER LES ARTS (reunió en un lloc públic per a fer alguna cosa inusual i que de cop i volta es dissol. Encara que molts creuen que no tenen cap motivació específica que no siga l’entreteniment pensem que tota reunió de persones amb una manifestació d’idees és política. Com que es convoca per mijtà de les xarxes socials virtuals no necessita cap suport dels mitjans de comunicació ni de líders específics. Un s’implica per afinitats electives i pel boca-orella tecnològic que cadascú utilitze).

TEMES: la dansa en parella com a eina d’educació emocional (cada vegada són més els centres que utilitzen aquesta particular forma d’abraçada en l’escola ja siga per mitjà del balls llatins com la salsa, el tango o la batxata, i el popular Lindy hop); les arts de carrer (del parcours y el body percussion a les coreografies grupals com a art del col·lectiu (Domingo Ferrandis-Postgrau de Teatre en l’Educació); la música que ens sorprèn (Los sonidos del planeta azul); les comunitats d’aprenentatge (Pilar Ortega-Postgrau de Teatre en l’Educació); afilla un usuari de la cultura (mediadors de museus, teatrals, educadors de museus); en definitva mil-i-una formes del gir social en l’educació que impliquen noves formes d’aprenentatge basades en la creativitat, l’educació emocional i la socialització.

 18:00 h. Conferència

Mariola Ponce LIENZOS DE LUZ, EL ARTE DE ACTUAR EN LA SOMBRA

(Teatres de la llum i el Centro de Artes Visuales “Pez en el agua” ha presentat a diferents museus nacionals i internacionals propostes d’educació de la mirada i de posada en valor dels continguts museístics per mitjà d’un diàleg estètic i crític entre l’art i els usuaris).

Els formadors d’educadors de museus amb tècniques dramàtiques es fan milers de preguntes per tal de preparar la trobada entre el públic i les obres d’art: quines són les seues expectatives? Com fem per a atraure nous públics? Com proposem al públic més experimentat noves formes de gaudir de l’art? I tot amb suficient esperit crític com per no pretendre controlar la mirada de l’espectador o usuari de la cultura.

19:30 h. Paula Salinas  Escalante, centre teatral: una experiència de formació d’espectadors (Coordinadora de l’espai d’exposicions d’ESCALANTE, CENTRE TEATRAL de la Diputació de València)

20:00 h. Conferència-espectacle: “El Teatre Playback als museus” Conduïda per Tomás Motos

El teatre Playback és una modalitat de teatre informal, improvisat i sense text en què els espectadors relaten experiències, records, desitjos, somnis o fantasies, i immediatament els veuen representats per un grup d’actors i un músic. Aquest tipus d’espectacle retén no només la diversió sinó fonamentalment la creació de comunitat, l’alliberament de tensions i provoca que l’espectador es qüestione la seua identitat i el paper que juga en el seu entorn social proper. Una de les funcions dels museus precisament és aquesta, la de provocar en els visitants la necessitat de dialogar amb els objectes artístics exposats i generar noves preguntes sobre la nostra identitat personal i social.

Dissabte

Dia 15 Dissabte de novembre 2014

De 9:30 a 10:00 h. recepció i activitats de networking coordinades per Domingo Ferrandis i Pilar Ortega del “Postgrau de Teatre en l’Educació”.

De 10:00 a 11:30 hores. Conferència: “Impacte de l’experiència artística en el desenvolupament social i emocional dels joves” Per Tomás Motos

De 12:00 a 14:30 hores. TALLERS:

Dissabte a primera hora podreu seleccionar un d’aquests tallers i lamentant-lo molt són simultanis de manera que encara que ho desitjaríem no tenim el do de la ubiquitat i per tant haureu d’investigar la recerca dels ponents a les xarxes per saber en què consisteix cada proposta. També podeu posar-vos en contacte amb ells per a qualsevol tipus de col·laboració o intervenció als vostres centres.

1. Del llenç a l’escena: un viatge emocional, Rafa Palomares i Maria José Guisado (teatro epacio inestable per l’educació).

2. Teatre de la imatge: estètica de l’oprimit, Marc Escrig (Postgrau de Teatre en l’Educació i Teatre de Caixó).

3. Tot descobrint noves sonoritats, Paco Valiente (Los sonidos del planeta azul)

4. Els colors de la veu, Jesús Marco (Creador interdisciplinar «Los colores de la voz«)

5. Expandir el temps (l’educació plàstica com metodologia per a desenvolupar la creativitat i l’educació emocional), Joan Collado (Professor de plàstica i membre del col·lectiu teastral “El Pont Flotant”).

6. Culinart: l’art com a experiència multisensorial, Beatriz Rico i equip SOMT3S.

7. La improvisació dramàtica i les arts plàstiques, Xema Palanca (Professor Postgrau de Teatre en l’Educació)

* TALLER OFF: «L’insegnamento dell’taliano mediante la pedagogia dell’espressione«. Aquest taller és farà en italià a càrrec de Gilberto Scaramuzzo professor invitat de la Università degli studi di RomaTre i coordinador del Laboratorio di Pedagogia dell’espressione.

De 14:30 a 16:30 hores. Dinar al bar «La terrassa del MuVIM» i als bars de la zona.

COMUNICACIONS PETXAKUTXA

Ponents: Anna GascónBlanca Amorós, Juan Jesús Yelo,  Inma Losa; Sonia Casquete; Antoni Navarro; Ximo Micó, Gilberto Scaramuzzo

 De 18:30 a 20:00 hores al MuVIM

Espectacle de cloenda i reflexió: FAHRENHEiT  451  (Democràpolis)”  (1 hora, en valencià)

SiNOPSiA un futur, no es permet llegir ni escoltar música ni ballar; tampoc reunir-se. L’Estat vigila absolutament tots els moviments i accions dels ciutadans. Vivim a una mena de democràcia: ‘Democràpolis’ però hi ha un grup de persones que es resisteix. Són… ‘els diferents’: ETS  TU  DiFERENT?

Director:  Xavi Villaplana (professor de Teatre al Batxiller Artístic de l’IES Tirant lo Blanc de Torrent (València) 

Versió:  Xema Palanca / Xavi Villaplana  (a partir de la novel.la ‘Fahrenheit 451’ de Ray Bradbury i la pel·lícula del mateix títol de F. Truffaut). // So i llums: Xavi  Villaplana // Ordinador Portàtil  i  projector: Rubén Pires // Vestuari i elements escenogràfics: Tirant // Arrangaments i assessorament musical (cançons): Enric Esplugues (professor de música de l’institut) i David Romero.

NOTA: Batxillerats d’Arts Escèniques, Música i Dansa a la Comunitat Valenciana.

 

OBJECTIUS

 – Reflexionar sobre les noves possibilitats que ofereix a la societat el teatre aplicat des de la perspectiva del museu com a centre generador de cultura.

– Descobrir la virtualitat del teatre aplicat en l’àmbit del teatre als museus per a l’educació emocional, social i estètica dels espectadors i dels usuaris de la cultura.

– Establir formes de col·laboració entre entitats que utilitzen el teatre com servei educatiu: museus, companyies teatrals, centres de formació permanent, formació del professorat,  etc.

– Debatre sobre la importància de l’educació de la mirada en el currículum escolar.

CONTINGUTS

– Educació social i emocional per mitjà de l’art i la pràctica artística.

– Anàlisi de la modalitat del teatre aplicat “teatre als museus” i la seua utilització en la innovació educativa.

– Estratègies, metodologies i eines del teatre aplicat per a la dinamització dels museus.

– Estratègies de l’experiència artística per ala “formació al llarg de tota la vida”

– Fórmules de gestió transversal i de dinamització de projectes artístics en àmbits de l’educació formal i no formal.

NOTES:

Per fer la inscripció entreu a l’enllaç del «CEFIRE de València: L’educació social i emocional per mitjà de l’art» (aquest requisit només és imprescindible per a aquelles persones que són docents en actiu o en borsa i vulguen rebre el certificat). Per als que vulgau seguir els temes que treballàrem altres anys entreu ací:

– “II Jornades de Teatre en l’educació “Teatre Aplicat: Teatre als Museus”. MuVIM 2013

– «I Jornades de Teatre i Educació: altres escenaris per al teatre«. MuVIM 2012.

– Programa de les III Jornades de Teatre i Educacioals Museus. (Cliqueu damunt de l’enllaç per descarregar el PDF)

Exemple de Petxa-kutxa per Jesús Marco:

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *